Gijzeling in verband met Wet Mulder Boetes. Wat zijn de mogelijkheden?

Wie zijn verkeersboetes niet betaalt, ook niet na meerdere herinneringen met bijbehorende verhogingen, wordt gegijzeld. Oftewel, wanneer boetes niet betaald worden loopt u het risico om een aantal dagen vast te zitten in de gevangenis. Het maximum aantal dagen gijzeling bedraagt zeven dagen per boete. Het aantal dagen gijzeling kan behoorlijk oplopen wanneer u voor meerdere boetes gegijzeld wordt.

Wanneer u gegijzeld wordt komt de politie u onaangekondigd ophalen. Dat kan veel problemen met zich meebrengen omdat er op dat moment geen tijd is om bijvoorbeeld een werkgever of partner in te lichten en om opvang voor de kinderen te regelen. Een gijzeling kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben.

Met het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) zijn amper betalingsregelingen te treffen. Daar komt de laatste tijd een beetje verandering in maar voor de doorsnee burger blijft het verkrijgen van een betalingsregeling een bureaucratische uitdaging. Het CJIB werkt volledig geautomatiseerd waardoor er geen oog is voor de individuele problemen van de mensen die met een betalingsachterstand kampen. Vaak zitten mensen die gegijzeld worden in hele grote financiële problemen en het spreekt voor zich dat deze door middel van een gijzeling niet worden opgelost. Ook kan het gebeuren dat men zijn/haar uitkering kwijtraakt en dan zal men veelal verder in de ellende komen.

Indien u, een vriend, kennis en/of familielid voor een dergelijk probleem staat, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met ons kantoor. Er is, indien de gijzeling reeds aan de orde is, in veel gevallen wat aan de gijzeling te doen. Uw advocaat kan er veelal voor zorgen dat de gijzeling wordt opgeheven (met of zonder tussenkomst van een rechter) zodat u in vrijheid een betalingsregeling kunt nakomen. De bijstand van de advocaat is, indien de gijzeling al ten uitvoer wordt gelegd, kosteloos. Om voor de rechtsbijstand van een van onze advocaten in aanmerking te komen maakt het niet uit op welke locatie (gevangenis) in Nederland degene die gegijzeld wordt zich bevindt.

Voor meer informatie, neem contact op met Kennemer Advocaten te IJmuiden.

Over Kennemer Advocaten

Kennemer Advocaten is een jong en dynamisch kantoor dat zich in de stadskern van IJmuiden bevindt. Het team bestaat momenteel uit vier gedreven en gespecialiseerde advocaten, advocaat Louke Korfker, advocaat Diederik Klein, advocaat Kate Lans en advocaat Rob Groot. Lees hier meer over Kennemer Advocaten, het kantoor voor een ieder die op zoek is naar een advocaat in IJmuiden en omstreken.